Hopeaesineiden huolto ja korjaus
Hopeaesine ei varsinaisesti kulu käytössä, mutta pehmeästä jalometallista tehtynä se voi mennä käytössä rikki. Hopea esineen korjausta ei kannata yrittää itse, vaan rikkinäinen esine tulisi aina viedä ammattilaisen korjattavaksi.
Hopean korjaamisessa tulee ottaa huomioon esineen fyysiset ominaisuudet. Näitä ovat muun muassa :
- materiaalin paksuus
- käytetyn hopean pitoisuus
- juotteiden pitoisuudet
- mahdollinen paksu hopeointi
- esineeseen liitetyt muut materiaalit.
Hopeaesineen korjaus ei ole nopeaa, vaan vaatii hidasta käsityötä. Esimerkiksi katkennut kynttilänjalka voi tarvita useita työvaiheita kuten sauman siistimisen, tukiholkin teon, useita juotoksia, juotossauman viilausta, korjauskohdan fiilauksen ja kiillotuksen, vanhan hopeoinnin poiston sekä korjatun esineen uudelleen hopeoinnin.
Hopeaesinettä ei tulisi ikinä korjata tinajuotteella. Erilaiset tinajuotteet sisältävät aina jonkin verran lyijyä, joka ikään kuin syövyttää jalometallia kuumetessaan. Pienetkin määrät lyijyä voivat haurastuttaa jalometalliseosta niin paljon, että esineestä tulee käyttökelvoton. Jos on syytä epäillä, että hopeaseinettä on juotettu tinajuotteella, ota yhteyttä hopeaseppään korjauksen osalta.
Hopeaesineiden korjauksen erikoisuuksien vuoksi kannattaa ennen työn aloittamista kysyä kustannusarviota korjauksesta. Yksinkertaiselta vaikuttava korjaus ei välttämättä aina ole sitä ja korjauksen vaatima työmäärä saattaa yllättää loppusummassa. Työn suorittajaa valitessa kannattaa myös kysellä, että seppä on aikaisemmin tehnyt juuri hopeasepän erikoistöitä. Huonosti tehty korjaustyö voi tuhota esineen historiallisen arvon.