LUSIKKA

Lahti Design Week 27.2-5.7.2017
Kokonaisnäyttelyaika on 27.5-12.3.2017

Teemasta ”lusikka” löytyy ajatusta ja muotoa iloisista oivalluksista arkipäivän käyttöesineisiin. Näyttelyn esineet ovat oiva esimerkki siitä, mitä nykypäivän pienhopeaesineet voivat olla.

Näyttely on jo ollut esillä yhdistyksen sihteerin Eva-Kaisa Suomisen liikkessä Paja 31:sessä Helsingissä ja Soili-Riikka Anderssonin Art Juvelo liikkeessä Lahdessa, jossa näyttely oli osana Design Week 2017 ohjelmistoa.

 

VÄÄNNETTY HOPEASTA -näyttelyt

Väännetty Hopeasta – ammattina hopeaseppä

Tampereen Työväenmuseo Werstas 3.2. – 29.3.2015

Näyttely esittelee hopeasepänalan ammattia ja esineiden valmistusprosessia – hopealevystä kolmiuloitteiseksi esineeksi. Näyttelyn tarkoituksena on valottaa vanhan ammattikunnan taitoja ja tuoda vuosisatoja jatkunut perinne näyttelykävijän katsottavaksi. Esillä olevat hopeasepän käsityökalut, protokappaleet ja valokuvat  konkretisoivat työstömenetelmiä sekä hopeasepän ammattia ja käsityöläisarkea. Ammatti ei ole materiaalisidonnainen kuten usein ajatellaan. Perinteisesti on uskottu, että hopeaseppä valmistaa tuotteita vain hopeasta ja kultaseppä kullasta. Ammattinimikkeiden erona on enemminkin työstötekniikat kuin materiaalit. Hopeaseppä pääsääntöisesti valmistaa esineitä ja kultaseppä koruja.

Hopeaesineen elinkaari on laaja ja  kuvastaa elettyä aikaa. Muotokieli muuttuu myös hopeaesineissä,  vanhat mallit ja muodot jäävät kertomaan omaa tarinaansa menneestä.  Hopeasepänala kehittyy,  käsityöperinteeseen ja –taidon rinnalle yhdistyvät voimakkaammin uudet teknologiset ratkaisut. Tämä näyttely avartaa ja toivon mukaan herättää kysymyksiä,  sekä kiinnostusta hopeasepänalasta ja myös millainen hopeaesine voisi olla tulevaisuudessa.

Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8
33210 Tampere
p. 010 420 9220
info@tyovaenmuseo.fi
www.tyovaenmuseo.fi, www.työväenmuseo.fi, www.werstas.fi

KESÄLLÄ 2014 Naantalin taidehuoneella  22.7-10.8.2014

Naantalin taidehuone
Mannerheiminkatu 5
21100 Naantali

SYKSYLLÄ 2012 Lahden Muotohuoltamo 11.9- 29.9.2012

VÄÄNNETTY HOPEASTA- SUOMALAISTEN HOPEASEPPIEN RETROSPEKTIIVINEN NÄYTTELY VUOSIEN VARRELTA TÄHÄN PÄIVÄÄN

Suomen hopeasepät ovat mukana World Design Capital 2012 vuodessa esitelemällä jäseniensä tuotantoa myyntinäyttelyssä Lahdessa. Hopeaesinekokoelma koostuu näyttelyyn valmistetuista uusista esineistä ja vanhoista esineistä, jotka hopeasepät ry:n jäsenet ovat valmistaneet yhdistyksen edellisiin näyttelyihin ja seppien henkilökohtaisiin näyttelyihin. Näyttelyn retrospektiivinen kokoonpano esittelee hopean nykymuotoilun kehitystä viimeiseltä vuosikymmeneltä.

Näyttelyn aikana järjestämme työnäytöksiä, jolloin yleisö voi tutustua hopeasepän työhön seuraamalla esineen valmistamista näyttelytiloissa. Yhdistyksen jäseniä on paikanpäällä kertomassa näyttelystä, hopeaesineen valmistuksesta ja heiltä voi kysellä esim. hopeaesineen huoltoon askarruttavia asioita.

 

 

SIDE X SIDE > EDGE TO EDGE

SIDE X SIDE > EDGE TO EDGE yhteisnäyttely Contemporary British Silversmiths jäsenien kanssa.

Juhlavuotensa kunniaksi Suomen Hopeasepät ry osallistuivat yhdessä iso-britannialaisten Contemporary British Silversmiths ja Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijaryhmän kanssa Hämeen Linnassa avattavaan suureen hopeatöiden näyttelyyn. Näyttelyyn osallistui n. 70 hopeaseppää uniikeilla hopeaesineillä yhteisellä teemalla Side x Side Edge > Edge.

Näyttely oli osa suurta Ajaton aarre – kokonaisuutta, joka on hopeaesineiden katsaus 1600-luvulta nykypäivään Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Side x Side Edge > Edge- näyttelyn yhteydessä esiteltiin ensimmäisen kerran Suomessa Iso-Britannian pääministerin virka-asunnon Downing Street 10 hopeakokoelmat.

Näyttely avautui ensimmäisen kerran Hämeen Linnassa 3.8.2009, josta se lähti kiertämään Suomea ja Iso-Britanniaa.

Side x Side >Edge to Edge

Hämeen linnan näyttelytilat, Hämeenlinna 3.8.-15.12.2009

Kultakeskus Oy:n tiloissa alkaen 19.1.2010

Royal Cornwall Museum Truro  18.9.-6.11.2010
The Capstone Liverpool Hope University 24.2.-5.5.2011

Goldsmith`s Hallissa Lontoo 26.9. - 9.10.2011

Kiitämme kaikkia osallistuneita ja näyttelyä tukeneita tahoja.

Näyttely avautui ensimmäisen kerran Hämeen Linnassa 3.8.2009, josta se lähti kiertämään Suomea ja Iso-Britanniaa.

 

Side by Side Edge to Edge -kutsu

 

 

HOPEAA SILVER 09-09

Hanasaari – Ruotsalais- suomalainen kulttuurikeskus 4.11.-18.12.2009

Suomen Hopeasepät ry:n jäsenet kokosivat näyttelyn Hopea Silver 08 – 09 yhdessä ruotsalaisten Lod - yhteisön hopeaseppien kanssa, jossa uudet hopeaesineet pohjautuivat maidemme pitkään yhteiseen historiaan tai vuoden 1809 tapahtumien merkkivuoden ajankohtaan.

Hopeaa Silver 08 – 09 oli Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen ja Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston merkkivuosiprojektin 1809 – Uusi Suomi, uusi Ruotsi, viimeinen näyttely.

TAIDOLLA – UUTTA SUOMALAISTA HOPEAA

Uutta suomalaista hopeasepäntyötä – teema oli johdatus tulevalle suurelle näyttelylle, jonka yhteydessä Suomen Hopeasepät ry julkaisi hopeasepäntyötä esittelevän julkaisun yhteistyössä Matti Tainion, Hanna-Mari Niemisen ja Satu Kähkösen kanssa. Uusi kirja julkaistiin näyttelyn avajaisissa, jossa esiteltiin  yhsityksen jäsenien 2000-luvun alun uudet hopeaesineet. Näyttelyn kokoelma oli laaja näkemys suomalaisesta nykyhopeasta.

Näyttely avautui ensimmäisen kerran Design Forum Finlandin näyttelytiloissa 2006 ja sen jälkeen näyttely esiintyi 2007 Suomen käsityönmuseossa Jyväskylässä. Ulkomaille näyttely vietiin  Skotlantiin 2008 jossa oli esillä Roger Billcliffe Galleryssa Glasgowssa ja Aberdeen Art Galleryssä Aberdeenissa.

 

Taidolla – uutta suomalaista hopeaa kirjan kansi

 

Taidolla with art -näyttelyn kutsu

 

HOCH ARGENTO

Loviisan kaupunginmuseo 29.1.2000 –

VAIN PARHAISTA RAAKA-AINEISTA

Design museo, Helsinki 29.10.1998-10.1.1999